Starten als freelancer

Er zijn verschillende mogelijkheden om het ondernemerschap in te vullen. Zo kan men ervoor kiezen te starten als freelancer waarbij de opdrachtgever de freelancer inhuurt voor de uitvoering van een opdracht. De wetgever wil echter voorkomen dat er sprake is van een verkapt dienstverband en zorgt er daarom voor dat freelancers altijd voor meer dan één opdrachtgever moeten werken.

Ondernemerschap kent een aantal fiscale voordelen. Voor de opdrachtgever zijn er ook een aantal voordelen. Zo heeft hij niets te maken met het arbeidsrecht maar kan er bij geschillen gekeken worden naar veel flexibelere wetgeving. Eigenlijk is het voor bijna iedereen voordelig om te ondernemen, behalve voor de belastingdienst en overheid.

De Nederlandse samenleving is (fiscaal) nog niet ingericht om deze grote aantallen ondernemers op te vangen en de teruglopende belastinginkomsten elders vandaan te halen. De roep om het belastingplan uit 2001 te herzien wordt dan ook steeds groter. Maar goed, daar gaat het in dit artikel niet over.

Freelancers kunnen kiezen voor verschillende ondernemingsvormen. Zo bestaan de eenmanszaak en de Besloten Vennootschap. Bij de eenmanszaak is de ondernemer en privé persoon gelijk. Dat heeft een aantal ingrijpende gevolgen op het gebied van aansprakelijkheid. Anders ligt dit bij de Besloten Vennootschap. Bij een BV is de ondernemer feitelijk in dienst van de onderneming. Dat zorgt ervoor dat hij slechts in uitzonderlijke gevallen aansprakelijk gesteld kan worden voor aangebrachte schade.

Gezien het bovenstaande is het verstandig deskundig advies in te winnen alvorens met gaat starten als freelancer. Het zal veel uitdagingen direct van tafel kunnen vegen en dat is natuurlijk een groot voordeel als ondernemer.

Leave a comment